Google Trends

Over de cursus: Google Trends (6 min)

In deze cursus leren we je hoe je de gratis tool Google Trends gebruikt. Google Trends geeft je realtime informatie over de populariteit van zoekwoorden. Benieuwd hoe het werkt? Ontdek het in onze video!

Transcriptie

Hallo, welkom op het Online Marketing Monkey YouTubekanaal. Vandaag zullen we het hebben over Google Trends. We starten met wat Google Trends is en hoe je het gebruikt. Daarna gaan we over naar een functie die je toont welke zoekwoorden er in een bepaald jaar populair waren en als laatste gaan we het hebben over de handigste tool die Google Trends te bieden heeft. Deze functie wil je zeker niet missen, dus blijf zeker kijken tot het einde. 

Wat is Google Trends?

Wat is Google Trends nu? Wel, met Google Trends zie je de populariteit van zoekwoorden of zoekwoordcombinaties. Zo kan je populaire zoekwoorden gebruiken in jouw website zodat deze hoger scoort in Google. Deze tool wordt vaak over het hoofd gezien en veel mensen weten niet eens dat het bestaat. 

Hoe gebruik je Google Trends?

Wel, eens je terechtkomt op de pagina van Google Trends, kan je zien welke onderwerpen op dit moment een groot zoekvolume hebben. Je kan op deze zoekwoorden klikken en dan krijg je artikelen te zien over dit bepaald onderwerp. 

  • Ook heb je realtime zoektrends. Dit sluit dicht aan bij dagelijkse zoektrends, maar het verschil hier is dat je kan zien welke zoekopdrachten er in de voorbije 24 uur een flinke stijging hebben gehad. 
  • Je kan ook het land veranderen van waar je de informatie wilt verkrijgen. 
  • Je kan ook de zoektrends van een bepaald onderwerp vragen, zoals bedrijven, entertainment, sport en zo verder. 

Als je meer informatie wilt krijgen over een onderwerp, klik je op het pijltje aan de rechterkant. Zo zie je de zoekinteresse en artikelen die dit onderwerp bespreken. Dankzij deze artikelen kan het bedrijf meer bezoekers krijgen op hun website. Dit is dus als bedrijf een interessante functie, omdat je zo kan inspelen over wat je schrijft om zo meer bezoekers aan te trekken op je website.

Year in search

Vervolgens gaan we het hebben over ‘year in search’. Dit is misschien een een functie die je niet veel zal gebruiken, maar is wel interessant. Op de startpagina ga je opnieuw naar beneden scrollen tot je ‘year in search’ ziet staan. Hier zie je alle populairste zoekopdrachten In het gekozen jaar. In 2020 werd er in België bijvoorbeeld veel gezocht naar corona, wat natuurlijk logisch is, en de amerikaanse verkiezingen. Je kan het jaartal en het land ook aanpassen. 

Zoekfunctie van zoekwoorden

Als laatste gaan we het nu hebben over een van de handigste functie van Google Trends, namelijk de zoekfunctie van zoekwoorden. Als je terug naar de startpagina gaat, zie je in het midden van je scherm een zoekbalk. Hierin typ je het zoekwoord of kernwoord, waarover je meer informatie wilt weten. Als je het woord naar wens opzoekt, krijg je een mooi overzicht van de populariteit van het zoekwoord. 

Interesse in tijd

Wij hebben nu het zoekwoord SEO gekozen en zoals je ziet, verkrijg je een mooie grafiek van het verloop van tijd. Dit verloop kan je ook aanpassen. 

  • Je kan kiezen tussen het afgelopen uur, afgelopen vier uur, afgelopen dag enzovoort. Het verloop dat standaard getoond wordt, zijn de afgelopen 12 maanden. 
  • De grafiek die verschijnt nadat je een bepaald zoekwoord of kernwoord hebt opgezocht, toont niet de werkelijke zoekvolume cijfers, maar eerder een index van nul tot en met 100. De cijfers vertegenwoordigen dus de zoekinteresse ten opzichte van het hoogste punt op de kaart voor de geselecteerde regio en tijd. 
  • Een waarde van 100, wil zeggen dat je zoekwoord een piek in populariteit heeft gekend, terwijl een waarde van 50 betekent dat de term half zo populair is. Scores van nul betekenen dat er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn over de geselecteerde term. 

Interesse per regio

Scrol je een beetje verder naar beneden, krijg je een overzicht van de interesse in bepaalde subregio’s. In ons geval zijn deze regio’s: Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. In bijvoorbeeld Amerika, heb je veel meer subregio’s, want daar heb je de verschillende staten, namelijk California, Texas, Arizona en zo verder. Je kan ook kiezen om interesse per plaats te selecteren. Door dit aan te duiden krijg je een gedetailleerd overzicht van waar het zoekwoord het populairst is. 

Gerelateerde zoekopdrachten

Onder de interesse per subregio heb je nog een functie, namelijk de gerelateerde zoekopdrachten en gerelateerde onderwerpen. Je ziet dat er in de gerelateerde zoekopdrachten een naam staat met SEO erin, dat willen we natuurlijk niet. Om dit op te lossen, scrol je naar boven en klik je op alle categorieën en klik je op bedrijven en industrie. Door deze filter toe te passen, krijg je enkel de zoekopdrachten die met deze categorie te maken hebben. 

Zoekwoorden vergelijken

Je kan ook zoekwoorden met elkaar vergelijken. Wij nemen als voorbeeld ‘SEA’. Zo zie je een vergelijking in populariteit in beide zoekwoorden. 

Ziezo, dit was alweer het einde van de video, bekijk zeker ook onze andere video’s. Vergeet ook zeker niet de video te liken, te delen en laat ons weten in de reacties over welk onderwerp we nog een video moeten maken.