Over de cursus: Gratis SEO tools (9 min)
Voor deze cursus hebben wij voor jou enkele gratis SEO tools getest. In deze video leggen we je uit wat je ermee kan doen en hoe deze SEO tools nu precies werken. Ontdek hoe ze jouw taken als online marketeer sneller en gemakkelijker laten verlopen.
Transcriptie
Hallo en welkom bij de online marketing monkey SEO Academy! SEO tools maken het werk van online marketeers een heel stuk gemakkelijker en sneller. Deze tools zijn vaak betalend, maar in deze video bespreken we 15 gratis SEO tools die wij voor jou hebben getest.
Chrome extensies
We beginnen met enkele handige Chrome extensies om jouw website te analyseren.
De eerste chrome extensie is Fat rank. Met deze tool kun je snel en gemakkelijk de prestaties van jouw website analyseren en, indien nodig, je website optimaliseren voor een bepaald zoekwoord.
Als je op de extensie klikt, kun je een zoekwoord invoeren. Daarnaast kies je het land waar je gevonden wilt worden en klik je op check. Nu krijg je te zien waar jouw website rankt voor dat zoekwoord. Val je buiten de top 100 resultaten? Dan rankt je website niet voor dit zoekwoord.
SEO Minion is een Chrome extensie met heel wat functies, waardoor je in één oogopslag de SEO parameters van jouw webpagina kunt zien.
In het menu van SEO Minion kun je de SEO van de pagina analyseren, links markeren en zelfs een preview zien van jouw pagina in de zoekresultaten. Deze tool heeft dus heel wat functies om te kijken wat beter kan op jouw webpagina.
SEO Quake is een extensie die gelijkaardig is aan de SEO Minion. Het geeft je een samenvatting van een aantal SEO elementen op een bepaalde webpagina.
Om de tool te gebruiken, surf je naar de webpagina waarvan je informatie wilt en open je SEO Quake. Hier vind je algemene informatie en parameters, informatie over de interne en externe links en ook de keyword density van bepaalde zoekwoorden.
De laatste Chrome extensie is Mozbar. Mozbar is een handige tool om je website te analyseren en de SEO prestaties te bekijken.
Mozbar geeft je SEO gegevens in de zoekmachine. In de balk onder de pagina vind je de page authority, de domain authority en ook het aantal links dat naar deze pagina verwijst.
SEO tools van Google
Naast deze chrome extensies biedt ook Google enkele gratis tools aan die jou kunnen helpen met de SEO van jouw website.
We beginnen met Google Trends. Dankzij deze tool kan je trending zoekopdrachten en de populariteit van een zoekwoord in een bepaalde periode ontdekken. De tool geeft in realtime aan wanneer een zoekwoord populairder wordt.
De tool werkt heel eenvoudig. Je typt het gewenste zoekwoord in de balk en klikt op ‘ontdekken’. Dan zie je de trend in de tijd en per plaats.
Google Analytics is in eerste instantie niet echt een SEO tool, maar zonder deze applicatie is het toch wel onmogelijk om aan SEO te doen. Google Analytics geeft heel veel informatie die je vertelt of je SEO-inspanningen de moeite lonen.
Je vindt er gegevens zoals het organisch verkeer, bouncepercentage, time on site, paginasnelheid, enzoverder.
Ook Web.dev is een gratis tool van Google die je helpt bij het meten van de performance van je webpagina. Met deze informatie geeft het je verschillende tips om de performance te verbeteren.
Door de URL van een pagina in te geven, meet de tool de score van de prestaties van deze pagina. Zo krijg je allerlei informatie en tips om de prestatie te verbeteren.
SEO tools van Neil Patel
Naast de chrome extensies en de tools van Google zijn er natuurlijk nog veel meer gratis SEO tools. Deze 8 tools zijn zeker ook de moeite waard om eens te bekijken.
We beginnen met Ubersuggest. Deze tool kan je helpen om zowel long tail als short tail zoekwoorden te vinden waar jij aanvankelijk misschien nog niet aan had gedacht. Zo kun je nieuwe ideeën opdoen voor je zoekwoordenonderzoek.
Het werkt als volgt: Je typt een zoekwoord in en kiest een taal en land. De tool heeft even de tijd nodig om de gegevens op te halen en toont vervolgens gegevens zoals het zoekvolume en de cost per click. Onderaan vind je ook meer zoekwoorden.
De tweede tool is Answer the public. Met deze tool gaan we op zoek naar content ideeën voor een bepaald zoekwoord. De tool geeft ons vragen die te maken hebben met het onderwerp. Deze kun je dan gebruiken als inspiratie voor bijvoorbeeld een blogpost.
De tool werkt hetzelfde als Ubersuggest. Je geeft een zoekwoord in en kiest een taal en land. Vervolgens geeft de tool je verschillende vragen over het zoekwoord.
Andere gratis SEO tools
Chat GPT wordt steeds populairder en ook online marketeers kunnen beroep doen op de nieuwe AI technologieën.
Wij gebruiken Chat GPT voornamelijk tijdens het brainstormen voor zoekwoordenonderzoeken of om ons te helpen om onderwerpen te zoeken voor onze copywriting. Vraag bijvoorbeeld eens aan chat GPT wat populaire cocktails zijn als startpunt van je zoekwoordenonderzoek.
Miro is een online samenwerkingsplatform dat wij gebruiken bij de opzet van ons zoekwoordenonderzoek. Daarom beschouwen we deze dus ook als een SEO tool. Met deze tool kan je overzichtelijke mindmaps maken, zowel individueel als in teamverband.
Bij een zoekwoordenonderzoek brainstormen we eerst over een hoofdcategorie en eventueel subcategorieën. Deze zetten we in de mindmap, om een overzicht te maken. Aan de hand van deze mindmap gaan we per categorie op zoek naar zoekwoorden.
De laadsnelheid van een website is een belangrijk element voor SEO. Met GTmetrix gaan we dit element van websites na.
Om dit vanuit België te testen kies je het best voor Londen als locatie en plak je de URL van jouw website in de zoekbalk. GTMetrix zal nu jouw website analyseren en je dan de laadsnelheid geven en enkele tips om deze te verbeteren.
Screaming Frog is een websitecrawler in de vorm van een desktopapplicatie. Wij gebruiken deze populaire tool om technische en on-page SEO problemen van websites te analyseren.
Bij het openen van Screaming Frog kun je bovenaan jouw URL plakken en op start klikken. De tool crawlt dan jouw website en toont hier de mogelijke problemen.
De Wayback machine is in eerste instantie niet echt een SEO tool, maar toch kan deze tool gebruikt worden om te bepalen of een URL op een bepaald moment al bestond . Dankzij deze tool kunnen we zien hoe websites er in het verleden uitzagen.
Als je de URL van je website ingeeft kun je de veranderingen zien, de structuur van de site en oude content terugvinden.
De laatste tool is een must-have voor je wordpress website. Yoast SEO is een plugin om de SEO van een WordPress website op te krikken. Deze gratis plugin biedt heel wat SEO functies en een snelle SEO-analyse aan om jouw webpagina te optimaliseren.
Je vindt de plugin onderaan een blogpost waar je mee bezig bent. Hier krijg je functies om de slug en meta description in te vullen en krijg je ook meteen een voorbeeld te zien van de pagina in Google. Ook de leesbaarheid van je tekst wordt geanalyseerd, waarbij de tool ook tips geeft om deze te verbeteren.
Zo, dit waren volgens ons de 15 beste gratis SEO tools. Heb je naast deze tools toch nog wat hulp nodig bij de SEO van jouw website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en abonneer je op ons kanaal.