Over de cursus: URL verwijderen (3 min)

Wil jij een URL verwijderen uit de zoekresultaten van Google? Ontdek in deze video hoe je een pagina (tijdelijk) verwijdert in Google aan de hand van de verwijderingstool van Google Search Console.

Transcriptie

Hallo en welkom bij de online marketing monkey SEO academy! In deze video zal ik het hebben over hoe je een URL van jouw website kunt verwijderen uit de Google-zoekresultaten. Dit doen we met behulp van de Google Search Console

Stel nu jouw website heeft een artikel geplaatst over iemand die beschuldigd is van diefstal. Maar later blijkt dat deze persoon eigenlijk onschuldig is. Dan wil je natuurlijk deze foutieve info weghalen uit de zoekresultaten. Dan kan je beslissen om de URL van dit artikel tijdelijk te blokkeren uit de zoekresultaten van Google

Wanneer een URL verwijderen?

Voor we gaan kijken hoe we dat kunnen doen, bekijken we even wanneer je wel en niet een pagina kan verwijderen uit de zoekresultaten.

  • Je kunt een pagina verwijderen als de website waarop de pagina staat jouw eigendom is en je deze snel uit de zoekresultaten wil blokkeren. 
  • Je kunt geen pagina verwijderen die op een website staat die jij niet beheert. Deze methode kan ook niet gebruikt worden om content volledig van het internet of van andere zoekmachines te halen. Je kan in de Google Search Console enkel content verwijderen van Google.

URL verwijderen met Google Search Console

Met de verwijderingstool in de Google Search Console is het mogelijk om een pagina tijdelijk te verwijderen uit de Google zoekresultaten. 

In de Search Console vind je in de linkerkolom de tool ‘verwijderingen’. Bij het tabblad “tijdelijke verwijderingen” klik je op de knop “nieuw verzoek”. 

Hier kun je de specifieke URL ingeven die je wenst te verwijderen of een URL met een voorvoegsel waarvan je elke pagina wilt verwijderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je de volledige blog van je website wilt blokkeren uit de Google-zoekresultaten.

Door dit verzoek in te dienen zal je pagina 6 maanden geblokkeerd worden op de zoekresultaten van Google. De zoekmachine kan de pagina wel nog steeds crawlen, maar de pagina zal niet vertoond worden. 

Indien je de pagina permanent wilt verwijderen is dit de eerste stap, daarna kan je nog een noindex-tag gebruiken, de toegang tot de content blokkeren met een wachtwoord en een 404 toepassen.

Zo, nu kun je snel en gemakkelijk een URL van jouw website tijdelijk verwijderen uit Google-zoekresultaten! Wil je meer info of heb je hulp nodig bij de SEO van jouw website? Neem dan contact met ons op via info@onlinemarketingmonkey.be