Over de cursus: Structured data (2 min)

Structured data, wat is dat nu eigenlijk en wat kan je er allemaal mee doen. In deze video leren we je graag meer over hoe het nu precies werkt en tonen we je enkele voorbeelden.

Transcriptie

Hallo en welkom bij Online Marketing Monkey. Vandaag zullen we gaan kijken wat structured data precies is en hoe je het gebruikt. 

Eerst en vooral: wat is structured data nu? Het is een code die je op een website kan zetten zodat zoekmachines extra informatie krijgen en aan gebruikers kan tonen in de zoekresultaten. 

  • Indien je vroeger een zoekopdracht in Google uitvoerde, zagen alle resultaten er hetzelfde uit. Je zag namelijk alleen blauwe links aanvullend met title tags en meta descriptions. 
  • Door de jaren heen werden deze resultatenpagina’s steeds rijker en meer geanimeerd. Ze evolueerden naar wat we tegenwoordig rich results pagina’s noemen. 

Rich results zijn dus zoekresultaten met bijkomende informatie voor de surfer. Ze worden gecreëerd met structured data. We gaan eens drie voorbeelden bekijken van rich results. 

Voorbeelden van structured data

Op Google gaan we op zoek naar een concert van André Hazes. We zien meteen dat hij 10, 11 en 13 november optreedt. Aan de hand van structured data krijgen we deze gegevens te zien in de zoekresultaten. Op deze manier besparen we veel tijd en krijgen we al een mooi overzicht van alle concerten. 

Een ander voorbeeld: we tikken in “wat zijn web stories”, hierbij krijgen we een FAQ vak. De belangrijkste vragen kunnen hieraan toegevoegd worden. Op deze manier kan de gebruiker makkelijk een antwoord vinden op zijn vraag. 

Het laatste voorbeeld: We tikken in “recept pannenkoeken”. Bij het eerste resultaat zien we al direct een rich result, we zien meteen gegevens over het gerecht.

  • De pannenkoeken hebben een rating van vier op vijf, 68 mensen hebben deze beoordeling gegeven.
  • Ook weten we dat het 20 minuten duurt om het gerecht klaar te maken.
  • Er is ook een foto aanwezig van het gerecht. 

Al deze gegevens zijn opgemaakt aan de hand van structured data. Gebruikers krijgen heel veel informatie zonder te klikken op de webpagina.

Er zijn honderden verschillende soorten: concerten, faq, recepten en nog veel meer. Ontdek deze in onze blog! Wil je meer weten over SEO of SEA? Abonneer je dan zeker op ons kanaal en mis niets.